Gratis Vitaminstore Gummies bij besteding vanaf 65 euro

Gezondheid

ayuverda

Welke kruiden passen bij de kou? Ayurveda!

In elk jaargetijde werkt je spijsvertering anders. Dit komt goed uit, aangezien onze voeding in de verschillende jaargetijden ook verandert. Het is niet voor niets dat je bij koud en guur weer opeens een onweerstaanbare trek krijgt in zwaarder en meer eten. Onbewust ben je zo bezig om je vata, pitta en kapha in balans te brengen/houden. Als vanzelf eten je in de koude seizoenen warme en voedzame gerechten zoals een ‘lekker bakkie snert’ en andere maaltijdsoepen, stamppotten en ovenschotels. Ook geeft de Ayurveda in herfst en winter de voorkeur aan o.a. een warm ontbijt als havermoutpap, noten en gedroogde vruchten.

Kruiden spelen een belangrijke rol in de Ayurveda

Ze geven niet alleen een heerlijke smaak aan je gerechten, maar werken ook stimulerend op de spijsvertering en stofwisseling. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, gember, anijs, kardemom, zoethout, venkel, kruidnagel en basilicum. Deze kruiden zijn veelal ook terug te vinden in de vele heerlijke theeën die volgens de Ayurvedische leer op de markt gebracht zijn; ze werken absoluut verwarmend en stimulerend op die koude, natte, donkere dagen.  Verkoelend fruit kan trouwens op simpele wijze ‘verwarmend’ gemaakt worden. Dit bereik je al door b.v. wat kaneel over de vruchten te strooien.

Kaneel
Heeft een heerlijke geur en is een echte smaakmaker in voornamelijk zoete gerechten (krijg je ook spontaan trek in appeltaart?). Van oudsher gebruikt men kaneel o.a. bij diabetes type 2 (om de bloedsuikerspiegel te reguleren), bij verkoudheid en bij menstruatie- en spijsverteringsklachten.

Anijszaad
Heeft ook een gunstige invloed op het spijsverteringssysteem. Het wordt veelal ingezet bij buikkrampen en het kalmeert de maag. Anijs is tevens een vriend voor de luchtwegen; het heeft ontsmettende en slijmverdunnende eigenschappen. Vanwege de zoete smaak is anijs ook erg geliefd bij jonge kinderen.

Kardemom
Is een plant uit het Indiase regenwoud die bij ons voornamelijk bekend is als toevoeging in speculaas. Naast smaakmaker wordt deze verwarmende specerij ook traditioneel ingezet voor medicinale doeleinden. Toevoeging van kardemom maakt het eten beter verteerbaar en biedt tevens hulp bij o.a. misselijkheid en een slechte adem.

Zoethout
Is een snack die zowel in gezondheidswinkels als in snoepwinkels te verkrijgen is; het is zowaar goed voor het gebit! In de Ayurveda wordt zoethout veelal ingezet om hoest tegen te gaan. Het heeft een slijmverdunnende en ontstekingsremmende werking en is verzachtend bij keelpijn. Tevens geeft zoethout de maag rust. Zoethout is niet voor iedereen gunstig. Mensen met nierproblemen of een hoge bloeddruk kunnen zoethout beter laten voor wat het is.

Auteur: Sanne van der Rijt

Meest gelezen in Gezondheid

vitamine b12 opneembaarheid
Gezondheid Welke vitamine B12 is het best opneembaar?

Veel mensen nemen extra vitamine B12, zeker vegetariers en veganisten. De kans dat zij een tekort oplopen is vrij groot omdat B12 vooral voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je vitamine B12 slikt is het wellicht handig om te weten welke vorm het best opneembaar is en dat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
vitamine C
Gezondheid Vitamine C: feiten en fabels

Ondersteun je weerstand. Met een gezonde levensstijl kun je je natuurlijke afweersysteem ondersteunen. Vermijd waar mogelijk overmatige stress, eet gezond en zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging. En vul je voeding eventueel aan met voldoende vitamine C. Want dat vitamine C een positieve invloed op je immuunsysteem heeft, is een feit. Wil je weten hoeveel vitamine C je kunt nemen om je lichaamseigen afweer te ondersteunen? En welke vormen van vitamine C je kunt kiezen? Lees hier onze tips.

Lees meer
Shopping Cart Pixel
Bedankt voor je aanmelding!

Je ontvangt nu onze nieuwsbrief vol met handige tips hoe je happy en gezond kunt blijven.