Vitamines & supplementen

Rode gist rijst; wat is het precies?
Rode Gist Rijst is een door gist gefermenteerde rijstsoort (niet te verwarren met de rode rijst die je geserveerd krijgt in een Thais restaurant). Het is de gist die de rijst haar rode kleur geeft; door gewone rijst te laten fermenteren met de Monascus purpureus gist worden de rijstkorrels donkerrood. Rode gist rijst wordt ook wel Xuezhikang of Rode Koji genoemd.
Rode Gist Rijst voeding
Rode gist rijst wordt al duizenden jaren gegeten in Aziatische landen en gebruikt als natuurlijke kleurstof, smaakmaker en ingezet ter ondersteuning van de gezondheid. In Nederland wordt het alleen in supplement vorm gebruikt.
Waar is Rode Gist Rijst goed voor?
Tijdens het fermentatieproces ontwikkelen er specifieke stoffen die kenmerkend zijn voor de rode gist rijst. De gefermenteerde rijst bevat onder andere monacolines. Een van deze monacolines is monacoline K, waarvan in meerdere gedegen onderzoeken is aangetoond dat het, bij een dosis van 10 mg per dag, helpt bijdragen tot het behoud van een normaal cholesterol gehalte.
Rode Gist Rijst suppletie
Rode gist rijst supplementen zijn te verkrijgen in losse tabletten en capsules. Wanneer je kiest voor Rode gist rijst suppletie, is het belangrijk om daarnaast Q10 en vitamine D3 bij te slikken. Het is namelijk bekend dat monacoline K de aanmaak van beide stoffen in het lichaam verlaagt. Het is belangrijk dat rode gist rijst van goede kwaliteit is en gegarandeerd vrij is van het mycotoxine citrinine, een voorbeeld van zo’n supplement is Rode Gist Rijst Extract.
Auteur: Noëlle van Seggelen
Meest gelezen in Vitamines & supplementen

Gezondheid is een breed begrip. Wat dat betekent, is voor iedereen anders. Niet zeker waar je moet beginnen? Ontdek wat de juiste vitamines, mineralen, kruiden en eiwitten voor jou zijn. Doe eenvoudig een van onze supplemententesten! Deze testen zijn gemaakt in samenwerking met onze Orthomoleculair geschoolde Health Coaches en kijken naar jouw persoonlijke eigenschappen, levensstijl, doelen en wensen.
Lees meer
Veel mensen nemen extra vitamine B12, zeker vegetariers en veganisten. De kans dat zij een tekort oplopen is vrij groot omdat B12 vooral voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je vitamine B12 slikt is het wellicht handig om te weten welke vorm het best opneembaar is en dat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Lees meer