Tot 25% stapelkorting op Vitaminstore eigen merk Shop nu
antioxidatnen

Alles over: antioxidanten

Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Vrije radicalen in ons lichaam zijn verantwoordelijk voor deze schade. Het is daarom belangrijk om genoeg antioxidanten binnen te krijgen.  We vertellen je graag wat meer over dit proces en uit welke voeding je antioxidanten haalt.

Oxidatieve schade 

Oxidatie is simpel gezegd een reactie die ontstaat wanneer een stof in aanraking komt met zuurstof. Denk hierbij aan een appel die na het doorsnijden van de schil (de beschermlaag) in aanraking komt met zuurstof en bruin wordt. Bij dit proces (oxidatie) ontstaan vrije radicalen die celschade in ons lichaam veroorzaken. Antioxidanten helpen deze vrije radicalen ’weg te vangen’ en beschermen de cellen. Een goed voorbeeld hiervan is het insmeren van een stukje appel met citroendie vol zit met een belangrijk antioxidant, namelijk vitamine C. Je zult zien dat de appel zo niet meer verkleurt. 

Vrije radicalen veroorzaakt door externe factoren 

Het is overigens heel normaal dat er vrije radicalen voorkomen in je lichaam, ze komen namelijk vrij tijdens de stofwisseling, die dag en nacht doorgaat. Een teveel aan vrije radicalen wordt vooral veroorzaakt door externe factoren zoals: 

  • verkeerde voeding met veel suikers en slechte vetten  
  • overmatig eten en overgewicht 
  • roken en alcohol 
  • overmatig sporten 
  • stress 
  • toxines uit voeding, verpakkingen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen 
  • medicatie 
  • te veel UV straling 
  • (laaggradige) ontstekingen 

Door onze huidige leefstijl is het aantal vrije radicalen in ons lichaam hoger, waardoor de oxidatieve schade toeneemt. Je kunt je voorstellen dat celschade niet bevorderlijk is voor je gezondheid en het is daarom goed om oxidatieve schade te beperkenDoor een gezonde leefstijl aan te houden, beperk je de hoeveelheid vrije radicalen en de oxidatieve schade aan je cellen.  

Antioxidanten uit voeding

Gezonde voeding staat aan de basis van een gezonde leefstijlAntioxidanten halen we uit een gevarieerd menu bestaande uit groenten, fruit, gezonde vetten, eiwitten en granen. Een aantal bekende vitaminen en mineralen die ook als antioxidant fungeren in het lichaam zijn: 

Vitamine C 

Paprika, zwarte bessen, spruitjes en boerenkool 

Vitamine E 

Zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten en amandelen 

Vitamine B2 (riboflavine) 

Lever, lijnzaad, amandelen, kaas en ei 

Koper 

Oesters, cacao, cashewnoten, lever en zonnebloempitten. 

Selenium 

Paranoten en verder kleinere hoeveelheden in o.a. tonijn, sardines, cashewnoten en chiazaad 

Mangaan  

Pijnboompitten, mosselen, hazelnoten, pecannoten, pompoenzaden en andere noten en zaden 

Zink 

Oesters, hennepzaad, pompoenpitten en lijnzaad. 

Fytonutriënten: eet de regenboog

De belangrijkste bron van antioxidanten zijn fytonutriënten. Dit zijn bioactieve voedingsstoffen uit groenten, fruit, noten en granen zoals carotenoïden en flavonoïden. Fytonutriënten geven daarnaast elk hun specifieke kleur aan groenten en fruit: 

Oranje 

Carotenen: wortel, pompoen en oranje zoete aardappel 

Rood 

Lycopeen: tomaat, paprika, watermeloen 

Paars 

Resveratrol: rode druiven, (blauwe) bessen en pruimen 

Blauw 

Anthocyanen: rode kool, bramen en de schil van aubergine 

Groen 

Chlorofyl:  chlorella en groene bladgroenten en broccoli 

Geel 

Luteïne: ananas, banaan en citroen 

Een kleurrijk menu betekent dus veel antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen. Zorg daarnaast voor variatie en probeer zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit te eten en niet te vaak voor hetzelfde te kiezen.  

Wil je meer weten over antioxidanten, oxidatieve schade en vrije radicalen? Onze Health Coaches beantwoorden al je vragen in de winkel of via de online chat op vitaminstore.nl

Auteur: Noëlle van Seggelen

Meest gelezen in Gezondheid

vitamine b12 opneembaarheid
Gezondheid Welke vitamine B12 is het best opneembaar?

Veel mensen nemen extra vitamine B12, zeker vegetariers en veganisten. De kans dat zij een tekort oplopen is vrij groot omdat B12 vooral voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je vitamine B12 slikt is het wellicht handig om te weten welke vorm het best opneembaar is en dat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
vitamine C
Gezondheid Vitamine C: feiten en fabels

Ondersteun je weerstand. Met een gezonde levensstijl kun je je natuurlijke afweersysteem ondersteunen. Vermijd waar mogelijk overmatige stress, eet gezond en zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging. En vul je voeding eventueel aan met voldoende vitamine C. Want dat vitamine C een positieve invloed op je immuunsysteem heeft, is een feit. Wil je weten hoeveel vitamine C je kunt nemen om je lichaamseigen afweer te ondersteunen? En welke vormen van vitamine C je kunt kiezen? Lees hier onze tips.

Lees meer
Shopping Cart Pixel
Bedankt voor je aanmelding!

Je ontvangt nu onze nieuwsbrief vol met handige tips hoe je happy en gezond kunt blijven.