Advies
terug naar advies
Alles over: antioxidanten
Antioxidanten zijn voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Vrije radicalen in ons lichaam zijn verantwoordelijk voor deze schade. Het is daarom belangrijk om genoeg antioxidanten binnen te krijgen. We vertellen je graag wat meer over dit proces en uit welke voeding je antioxidanten haalt.
Oxidatieve schade
Oxidatie is simpel gezegd een reactie die ontstaat wanneer een stof in aanraking komt met zuurstof. Denk hierbij aan een appel die na het doorsnijden van de schil (de beschermlaag) in aanraking komt met zuurstof en bruin wordt. Bij dit proces (oxidatie) ontstaan vrije radicalen die celschade in ons lichaam veroorzaken. Antioxidanten helpen deze vrije radicalen ’weg te vangen’ en beschermen de cellen. Een goed voorbeeld hiervan is het insmeren van een stukje appel met citroen, die vol zit met een belangrijk antioxidant, namelijk vitamine C. Je zult zien dat de appel zo niet meer verkleurt.
Vrije radicalen veroorzaakt door externe factoren
Het is overigens heel normaal dat er vrije radicalen voorkomen in je lichaam, ze komen namelijk vrij tijdens de stofwisseling, die dag en nacht doorgaat. Een teveel aan vrije radicalen wordt vooral veroorzaakt door externe factoren zoals:
- verkeerde voeding met veel suikers en slechte vetten
- overmatig eten en overgewicht
- roken en alcohol
- overmatig sporten
- stress
- toxines uit voeding, verpakkingen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen
- medicatie
- te veel UV straling
- (laaggradige) ontstekingen
Door onze huidige leefstijl is het aantal vrije radicalen in ons lichaam hoger, waardoor de oxidatieve schade toeneemt. Je kunt je voorstellen dat celschade niet bevorderlijk is voor je gezondheid en het is daarom goed om oxidatieve schade te beperken. Door een gezonde leefstijl aan te houden, beperk je de hoeveelheid vrije radicalen en de oxidatieve schade aan je cellen.
Antioxidanten uit voeding
Gezonde voeding staat aan de basis van een gezonde leefstijl. Antioxidanten halen we uit een gevarieerd menu bestaande uit groenten, fruit, gezonde vetten, eiwitten en granen. Een aantal bekende vitaminen en mineralen die ook als antioxidant fungeren in het lichaam zijn:
Vitamine C
Paprika, zwarte bessen, spruitjes en boerenkool
Zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten en amandelen
Vitamine B2 (riboflavine)
Lever, lijnzaad, amandelen, kaas en ei
Koper
Oesters, cacao, cashewnoten, lever en zonnebloempitten.
Selenium
Paranoten en verder kleinere hoeveelheden in o.a. tonijn, sardines, cashewnoten en chiazaad
Mangaan
Pijnboompitten, mosselen, hazelnoten, pecannoten, pompoenzaden en andere noten en zaden
Oesters, hennepzaad, pompoenpitten en lijnzaad.
Fytonutriënten: eet de regenboog
De belangrijkste bron van antioxidanten zijn fytonutriënten. Dit zijn bioactieve voedingsstoffen uit groenten, fruit, noten en granen zoals carotenoïden en flavonoïden. Fytonutriënten geven daarnaast elk hun specifieke kleur aan groenten en fruit:
Oranje
Carotenen: wortel, pompoen en oranje zoete aardappel
Rood
Lycopeen: tomaat, paprika, watermeloen
Paars
Resveratrol: rode druiven, (blauwe) bessen en pruimen
Blauw
Anthocyanen: rode kool, bramen en de schil van aubergine
Groen
Chlorofyl: chlorella en groene bladgroenten en broccoli
Geel
Luteïne: ananas, banaan en citroen
Een kleurrijk menu betekent dus veel antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen. Zorg daarnaast voor variatie en probeer zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit te eten en niet te vaak voor hetzelfde te kiezen.
Wil je meer weten over antioxidanten, oxidatieve schade en vrije radicalen? Onze Health Coaches beantwoorden al je vragen in de winkel of via de online chat op vitaminstore.nl
Auteur: Noëlle van Seggelen
Meest gelezen in Gezondheid

Veel mensen nemen extra vitamine B12, zeker vegetariers en veganisten. De kans dat zij een tekort oplopen is vrij groot omdat B12 vooral voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je vitamine B12 slikt is het wellicht handig om te weten welke vorm het best opneembaar is en dat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Lees meer
Ondersteun je weerstand. Met een gezonde levensstijl kun je je natuurlijke afweersysteem ondersteunen. Vermijd waar mogelijk overmatige stress, eet gezond en zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging. En vul je voeding eventueel aan met voldoende vitamine C. Want dat vitamine C een positieve invloed op je immuunsysteem heeft, is een feit. Wil je weten hoeveel vitamine C je kunt nemen om je lichaamseigen afweer te ondersteunen? En welke vormen van vitamine C je kunt kiezen? Lees hier onze tips.
Lees meer