Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Wat is liposomaal en wat is het verschil met normale supplementen?
Vitamines & supplementen

Wat is liposomaal en wat is het verschil met normale supplementen?

Rosanna Fincken
Rosanna FinckenOrthomoleculair Adviseur06 juni 20244 min. leestijd

Wat betekent liposomaal? 

Om dit te begrijpen moeten we beginnen met de spijsvertering. Op bijna elk punt in onze spijsvertering, van mond tot dikke darm, komen spijsverteringssappen vrij om voeding af te breken zodat het door ons lichaam kan worden opgenomen en gebruikt. Deze sappen zijn enorm krachtig en breken niet alleen voedsel af, maar doden ook bacteriën en virussen.  

Het nadeel van dit effectieve systeem is dat ook supplementen zoals tabletten zo snel worden afgebroken dat de volledige hoeveelheid van het supplement niet altijd kan worden opgenomen. Wanneer een supplement 500 mg magnesium bevat, betekent helaas niet dat ons lichaam de volledige 500 mg magnesium zal opnemen. 

Er is een oplossing, namelijk in bescherming met liposomen. De term ‘liposomaal’ komt uit het Latijn; ‘lipos’ betekent vet. Liposomen zijn hele kleine, vetachtige bolletjes die de vitamines en mineralen inkapselen en beschermen tegen onder andere maagzuur. Die kleine liposomale bolletjes zorgen ervoor dat de nutriënten in een supplement beter opgenomen worden door ons lichaam. Liposomen zorgen namelijk voor een langzame, geleidelijke afgifte van de werkzame stoffen waardoor de opname ervan verbetert. 

Hoe werken liposomale supplementen? 

Liposomen zijn microscopisch kleine vetdeeltjes die een membraan vormen dat is gemaakt van fosfolipidemoleculen. De structuur van de liposomen is hol en omsloten door een dubbele fosfolipidelaag. Dit maakt dat ze effectieve en veilige dragers zijn van voedingsstoffen.  

Omdat de liposomen een vergelijkbare structuur hebben als ons lichaamseigen celmembraan, worden liposomen door het lichaam gezien als een lichaamseigen cel. Hierdoor kan de inhoud van het liposoom rechtstreeks in onze lichaamscel terechtkomen. Dit maakt dat liposomale supplementen een grotere biologische beschikbaarheid en snellere opname hebben dan normale supplementen. 

Wat is biologische beschikbaarheid? 

De biologische beschikbaarheid is de mate waarop een ingenomen voedingsstof beschikbaar komt in de bloedbaan en weefsels en daar wordt opgenomen. Vitamines en mineralen hebben allemaal een verschillende biologische beschikbaarheid. Sommige worden gemakkelijk opgenomen, andere hebben wat hulp(stoffen) nodig en weer anderen worden niet volledig opgenomen als er een andere voedingsstof aanwezig is. Over het algemeen hangt de biologische beschikbaarheid af van factoren zoals: 

  • De wijze waarop het wordt ingenomen: In sommige gevallen kunnen capsules effectiever zijn dan tabletten. Of sublinguaal (onder de tong) kan effectiever zijn dan capsules. Zo wordt vitamine B12 bijvoorbeeld beter opgenomen onder de tong dan via onze spijsvertering. 
  • De gezondheid van het lichaam en de leeftijd: wanneer je 60 jaar of ouder bent is er een grotere kans dat je voedingsstoffen zoals vitamine B12 en magnesium minder goed opneemt. 
  • Circadiaans ritme: sommige supplementen worden beter opgenomen wanneer ze op een bepaald tijdstip van de dag worden ingenomen. In ons blog Wat is de beste tijd om je vitamines in te nemen?  lees je meer. 
  • Gezondheid van het maagdarmkanaal: aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en PDS (prikkelbaardarmsyndroom) kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden. 
  • De aanwezigheid van andere voedingsstoffen: vetten uit bijvoorbeeld avocado kunnen de opname van carotenoïden (voorlopers van vitamine A) verbeteren. Terwijl calcium de opname van ijzer juist kan bemoeilijken. 

Hoeveel beter wordt een liposomaal supplement opgenomen? 

Onderzoeken naar de werking van liposomale technieken zijn veelbelovend. Zo bleek dat de biologische beschikbaarheid van bepaalde liposomale supplementen tot bijna 7 keer hoger zou liggen dan bij ‘normale’ supplementen. Bij andere onderzoeken lag de opname zelfs ruim 16 keer hoger.  

Door de hoge en snelle opneembaarheid van liposomale supplementen heb je er minder van nodig.  En hoewel liposomale producten over het algemeen iets duurder zijn dan gewone supplementen, verdienen zich terug doordat je er door de betere werking en opneembaarheid minder van nodig hebt. 

De voordelen van liposomale supplementen 

Zoals we hierboven al bespreken, hebben liposomale supplementen verschillende voordelen ten opzichte van ‘normale’ supplementen:  

  • Snellere opname en betere biologische beschikbaarheid 
  • Blijven intact in het maagdarmkanaal en worden niet vroegtijdig afgebroken 
  • Maag- en darmvriendelijk  
  • De vloeibare liposomale supplementen zijn een goed alternatief voor wanneer je moeite hebt met het innemen van capsules of tabletten 
  • Vanwege de goede opname is een lagere dosering vaak voldoende 

Liposomale supplementen heb je in verschillende vormen en doseringen. Zo kan je liposomale supplementen kopen in de vorm van liposomale gummies, liposomale kauwtabletten, liposomale capsules, maar ook in vloeibare vorm.  

Welke liposomale supplementen bestaan er? 

Het voordeel van de techniek achter liposomale supplementen is dat vrijwel alle vitamines (zowel in wateroplosbaar als in vetoplosbaar) en mineralen hiervoor in aanmerking komen. Tegenwoordig kan je dan ook vrijwel alle populaire vitamines en mineralen ook in liposomale vorm krijgen. Zo is liposomale vitamine C of liposomale curcuma populair bij wie een hoogwaardige vorm van vitamine C of curcumine wil innemen.  

Goed om te weten 

Benieuwd of een liposomaal supplement een fijne aanvulling is voor jouw supplementenroutine? Bekijk dan ons liposomale assortiment of laat je persoonlijk adviseren door ons health coaches in de winkel, via onze chat, mail of telefoon! 

Bronnen: 

  • Wang, Y., Mackenzie, B., Tsukaguchi, H., Weremowicz, S., Morton, C. C., & Hediger, M. A. (2000). Human vitamin C (L-ascorbic acid) transporter SVCT1. Biochemical and biophysical research communications, 267(2), 488–494. https://doi.org/10.1006/bbrc.1999.1929 
  • Gavhane, Y. N., & Yadav, A. V. (2012). Loss of orally administered drugs in GI tract. Saudi pharmaceutical journal : SPJ : the official publication of the Saudi Pharmaceutical Society, 20(4), 331–344. https://doi.org/10.1016/j.jsps.2012.03.005 
  • Shade C. W. (2016). Liposomes as Advanced Delivery Systems for Nutraceuticals. Integrative medicine (Encinitas, Calif.), 15(1), 33–36. 
  • Monteiro, N., Martins, A., Reis, R. L., & Neves, N. M. (2014). Liposomes in tissue engineering and regenerative medicine. Journal of the Royal Society, Interface, 11(101), 20140459. https://doi.org/10.1098/rsif.2014.0459
  • Mozafari, M. R., Khosravi-Darani, K., Borazan, G. G., Cui, J., Pardakhty, A., & Yurdugul, S. (2008). Encapsulation of food ingredients using nanoliposome technology. International Journal of Food Properties, 11(4), 833-844.