Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Abonneer + bespaar 15%
Winkels Trakteer €5 Account
Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Vitaminstore is jarig! Profiteer van 26% korting op alles van Vitaminstore merkShop nu
Pre- en probiotica voor gezonde darmen
Vitamines & supplementen

Pre- en probiotica voor gezonde darmen

15 februari 2023

Onze darmen bestaan voor een groot deel uit bacteriën, zowel goede als schadelijke bacteriën. Onze darmen hebben een gezonde balans aan bacteriën, echter is ons hedendaagse dieet hier vaak niet op ingericht. Wanneer je onvoldoende goede bacteriën in je spijsverteringskanaal hebt kan dit de balans verstoren waardoor de schadelijke bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dit kan weer leiden tot (darm)klachten. Hoe zorg je dat je jouw darmen in balans houdt? Door het binnenkrijgen van voldoende prebiotica en probiotica. In deze blog vertellen we wat het verschil is tussen deze twee en hoe je de inname hiervan kunt optimaliseren.  

Lees hier waarom gezonde darmen belangrijk zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Prebiotica en probiotica: wat is het verschil?

Probiotica zijn levende bacteriën die je vindt in bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. Met name gefermenteerde producten, zoals ingelegde augurken, zuurkool, kimchi en kombucha, bevatten veel probiotica. Maar ook zuivelproducten als yoghurt, kefir en hüttenkäse.  

Prebiotica is eigenlijk voeding voor probiotica. Zie probiotica bijvoorbeeld als alle dieren in een ecosysteem, hoe diverser, hoe rijker het systeem. Ze hebben wel voeding nodig (prebiotica), anders sterven de dieren en daarmee ook de diversiteit ofwel gezondheid van het systeem. Deze voeding bestaat uit vezels die in voeding zit zoals groenten en fruit. Enorm belangrijk dus om dagelijks voldoende prebiotica binnen te krijgen. Prebiotica zorgt ervoor dat je meer goede bacteriën hebt en dat deze goede bacteriën beter functioneren. Per dag hebben we minimaal 30 à 40 gram vezels nodig, helaas komt het gros van de Nederlandse bevolking niet aan deze hoeveelheid.  Belangrijke bronnen van prebiotica zijn: 

  • Fructo-oligosacchariden: te vinden in bananen, uien, asperges, prei en tarweproducten.  

  • Galacto-oligosacchariden: te vinden in noten en peulvruchten. 

  • Inuline: te vinden in de wortels van bepaalde planten, zoals cichorei en artisjokken.  

Geschreven door: Caya Kerkhof