Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
De kracht van peulvruchten
Voeding & lifestyle

De kracht van peulvruchten

08 februari 2022

Elke speciale dag in het jaar die in het teken staat van een gezond en duurzaam leven verdient de support van Vitaminstore. Zo ook Wereld Peulvruchten Dag (World Pulses Day) die sinds 2019 op 10 februari in het leven is geroepen om te vertellen hoe lekker en gezond peulvruchten zijn! Door dit onder de aandacht te brengen bij het grote publiek komen we weer een stapje dichterbij een gezonder voedingspatroon. Maar, dat is nog niet alles want wist je dat peulvruchten ook een milieubewuste keus zijn? We leggen het je uit! 

Wat zijn peulvruchten?

Laten we eerst eens kijken wat we precies verstaan onder peulvruchten en waarom ze zo gezond zijn. Als je peulvruchten op je bordje wilt dan is er keus genoeg! Zo kun je kiezen uit: 

  • bruine/zwarte/witte bonen 
  • kapucijners 
  • kikkererwten 
  • kidneybonen 
  • linzen 
  • erwten 
  • soja (eet soja met mate en alleen in gefermenteerde vorm)
Peulvruchten zijn goed voor je lichaam omdat ze: 
  • Een bron van vezels, B vitaminen en ijzer zijn. 
  • Rijk zijn aan plantaardige eiwitten: per 100 gram tussen de 8 à 18 gram eiwit met als uitzondering sojabonen die per 100 gram 28 gram eiwit bevatten. 
  • Bijdragen aan een gezond cholesterol. 
  • Een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en insulinewaarden.  
  • Goed zijn voor het darmmicrobioom.  
  • De stoelgang bevorderen.  

Een waardige vleesvervanger 

Misschien zag je deze al aankomen door een aantal van de hierboven genoemde punten: peulvruchten zijn een goede vervanging van vlees! Dit omdat ze bestaan uit relatief veel eiwitten in vergelijking met andere plantaardige voeding en B vitaminen en ijzer bevatten. Af en toe een stukje biologisch vlees is goed maar bij veel mensen staat nog dagelijks een kiloknaller op het menu. Te veel goedkoop en bewerkt (rood) vlees eten verhoogd het risico op: 

  • ontstekingen 
  • darmkanker 
  • beroerte 
  • diabetes type 2 
  • longkanker  
Probeer daarom 2 à 3 keer per week vlees te vervangen door bonen, kikkererwten of linzen en doe er je voordeel mee! Online zijn enorm veel recepten te vinden voor plantaardige burgers of soepen en ovenschotels op basis van peulvruchten. Eet je geen vlees en ben je voor je eiwitbehoefte afhankelijke van plantaardige voeding? Let dan goed op dat je gevarieerd eet en verschillende plantaardige eiwitbronnen met elkaar combineert zodat je het volledige essentiële aminozuren profiel binnenkrijgt. Voor vegetariërs en veganisten die veel sporten zijn eiwitten uit peulvruchten onmisbaar. Veel vegan shakes worden op basis van peulvruchten gemaakt. Zo bevat onze vegan shake een volwaardig aminozuren profiel verkregen uit erwten- en pompoeneiwit.

Peulvruchten als een duurzame keuze

Peulvruchten als vervanger van vlees brengt ons gelijk bij het volgende punt: duurzaamheid! Want peulvruchten zijn een stuk duurzamer dan vlees. Even ter vergelijking: voor 1 kilo vlees is 15.000 liter water nodig en voor 1 kilo peulvruchten slechts 400 liter. Daarnaast helpen peulvruchten juist bij het verminderen van broeikasgassen doordat ze de unieke eigenschap hebben om stikstof uit de lucht te halen en dit te gebruiken voor de ontwikkeling van de plant. Stikstof wordt namelijk omgezet in ammoniak wat weer wordt gebruikt voor de aanmaak van eiwitten die essentieel zijn voor de groei. En peulvruchten helpen andere planten ook een handje doordat ze een deel van de opgenomen stikstof achterlaten in de bodem waardoor ook zij hiervan kunnen profiteren. Het gebruik van stikstof ten behoeve van de groei van de peulvruchten brengt andere voordelen met zich mee: 

  • Kunstmest is niet nodig. 
  • De plantjes onttrekken minder voedingsstoffen uit de bodem waardoor deze gezond blijft. 

Last but not least: het kweken van peulvruchten is ook heel goed voor de met uitsterven bedreigde bijenpopulatie. Want de bloemen van de planten waaraan peulvruchten groeien zijn een rijke bron van nectar en stuifmeel.  

Geschreven door: Noëlle van Seggelen