Het is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en staat bekend om de bijzondere werking: Manuka honing. De zeldzame honing wordt steeds meer gebruikt, ook in Nederland. Wat is het dat deze honing zo bijzonder maakt?

Manuka honing is zeldzaam

Manuka honing is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en wordt gemaakt door de bijen die zich voeden met de nectar uit de bloem van de gelijknamige Manuka-struik. De Maori gebruikten de struik als natuurlijk medicijn. Tegenwoordig worden onder andere Manuka honing en tea tree geproduceerd van de struik. De honing wordt slechts een paar weken per jaar geproduceerd en daarom is het een zeldzaam product.

Werking van Manuka honing

Manuka honing wordt gekenmerkt door de van nature aanwezige sterke bioactieve ingrediënten. Zo is het zeer rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Al in 1982 ontdekte Peter Molan van de Universiteit van Waikato in Hamilton, Nieuw-Zeeland, de speciale eigenschappen van de Manuka honing. In 2008 identificeerde Thomas Henle van de Technische Universiteit van Dresden MGO (methylglyoxal) als het voornaamste werkzame bestanddeel van Manuka honing.

Mooie huid

Ook kan je de honing op je huid smeren. Bij een onderzoek uit 2017 bij patiënten die een oogoperatie hadden gehad, kreeg de ene groep Manuka honing om op de wond te smeren en de andere groep Vaseline. Wat bleek? Manuka honing gaf minder opvallende littekens en verminderde littekenstijfheid, in vergelijking met Vaseline. Je kunt Manuka ook als gezichtsmasker gebruiken, het voedt, kalmeert en ondersteunt het herstellend vermogen van de gevoelige huid.

Welke Manuka honing kies je?

Zoals al eerder beschreven identificeerde Thomas Henle MGO als het voornaamste bestanddeel van Manuka honing. Wil je weten of je de goede kwaliteit te pakken hebt? Dan kun je kijken wat de MGO waarde is. Hoe hoger die is, hoe meer van de gezonde stoffen het bevat. Verder is het belangrijk dat de honing op een respectvolle manier tot stand is gekomen. Er zijn bijvoorbeeld merken die zich inzetten voor duurzaamheid in de bijenteelt, oogst en verwerking van de producten. Vaak gebruiken deze partijen bij de verwerking van de honing geen chemische stoffen en dat zorgt voor de puurste honing.

Manuka honing koudgeslingerd?

Soms lees je op het etiket van een pot honing dat het rauw of koudgeslingerd is. Dan is de honing niet verhit tijdens het verwerkingsproces. Wanneer deze honing boven de 40 graden wordt verwarmd gaan er enzymen verloren en dus mis je een deel van de kracht van de honing. Dit geldt ook voor het  verwerken van honing in bijvoorbeeld gebak of door de thee. Wil je profiteren van de krachtige werking? Gebruik het dan onverwarmd.

Auteur: Nicole Langedijk