Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Abonneer + bespaar 15%
Winkels Trakteer €5 Account
Jouw winkelwagen

Je hebt nog geen producten

0
Inklappen
Wat is curcuma?
Gezondheid

Wat is curcuma?

09 juni 2020

Wat is curcuma?

Curcuma (of kurkuma) kent vele benamingen zoals Indiase geelwortel, koenjit of turmeric. Het is een kruid afkomstig van de wortel van de Curcuma Longa plant welke wordt gedroogd en vermalen. Curcuma is  te herkennen aan zijn diep gele kleur en rijke aroma. Zo lang als men zich kan herinneren wordt deze specerij gebruikt in de Indiase keuken om gerechten kleur en smaak te geven. De meeste curcuma wordt dan ook in India gekweekt waar het klimaat perfect is voor de plant die goed gedijt bij temperaturen tussen de 20 à 30 graden en af en toe een tropische regenbui. Ook in andere keukens dan de Indiase wordt curcuma naar hartelust gebruikt om zijn licht bittere en aardse smaak aan verschillende traditionele recepten af te geven. Indiase geelwortel wordt ook vaak gebruikt als goedkope vervanger van saffraan om rijst en andere gerechten geel te kleuren.

Werkzame stoffen curcuma

Curcuma is een zeer veelzijdig kruid en is dan ook in suppletie verkrijgbaar. In supplementen wordt curcuma op het etiket vaak vermeld als curcumine. De curcuminoïden hebben verschillende positieve eigenschappen die je lichaam ten goede kunnen komen. Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie zijn:

  • het bevordert de spijsvertering
  • het draagt bij aan soepele gewrichten
  • het heeft een positieve invloed op de galblaas- en leverfunctie

De belangrijkste werkzame stoffen in curcuma zijn drie soorten curcuminoïden namelijk:

  • diferuloylmethaancurcumine (voornamelijk gebruikt in suppletie)
  • bisdemethoxycurcumine
  • demethoxycurcumine

Best opneembare curcuma

De biologische beschikbaarheid van curcumine is van nature laag. Dit betekent dat een groot gedeelte, ongeveer 40 á 80 procent, in het maagdarmkanaal wordt uitgescheiden via de ontlasting. Gelukkig gaat de ontwikkeling van curcuma suppletie snel en zijn er inmiddels goed opneembare supplementen te koop. Door curcumine bijvoorbeeld te combineren met zwarte peper wordt de opname verbeterd. Zwarte peper extract wordt dan ook vaak toegevoegd aan supplementen. Het gepatenteerde bioperine® zorgt voor een 2 tot 4 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma. De opname wordt ook verbeterd door curcumine in lipide vorm aan het lichaam aan te bieden; het gepatenteerde Longvida® extract waarbij gebruik wordt gemaakt van SLCP®- technologie (Solid Lipid Curcumin Particles). Hierbij wordt gebruik gemaakt van curcumine verpakt in vetachtig deeltjes dat bestaat uit speciaal geselecteerde vetten die van nature ook in onze voeding voorkomen. Deze technologie verhoogt de biologische beschikbaarheid met 285 keer en zorgt ervoor dat het maar liefst 65 keer beter opneembaar is dan standaard curcuma producten. Normaal gesproken wordt curcuma namelijk net als andere voedingsstoffen via de darmen opgenomen en via de poortader naar de lever getransporteerd, waar het vrij snel weer wordt uitgescheiden. Wanneer het in vetdeeltjes is verpakt wordt het via een andere weg opgenomen in het lichaam. Dit gebeurt via de darmcellen waar de vetdeeltjes worden opgenomen in kleine transport stoffen (chylomicronen) die via de lymfevaten vervoerd worden naar de bloedcirculatie. Deze transport stoffen komen niet direct langs de lever en geven via het bloed de getransporteerde stof af, in dit geval curcumine, aan weefsels en organen.

Hoe veel Curcuma per dag?

Er zijn Curcuma capsules, curcuma tabletten en curcuma poeder. Wanneer je curcuma gaat suppleren, is het afhankelijk van het soort supplement hoeveel je nodig hebt. Een algemene adviesdosering voor curcumine in de vorm van SLCP is 400-1200 mg/dag waarvan 80 tot 240 mg werkzame stof curcumine.

Persoonlijk advies over curcuma?

Wil je hulp bij het kopen van curcuma of ben je op zoek naar extra informatie? De Health Coaches van Vitaminstore zitten voor je klaar op de online chat om al je vragen over curcuma te beantwoorden.

Auteur: Noëlle van Seggelen