Informatie over cholesterol

Cholesterol is een stof die in het lichaam een belangrijke rol speelt, onder andere als bouwsteen van celmembranen, vitamine D en gal. Onze lever en andere organen produceren cholesterol en we krijgen het binnen via onze voeding. De hoeveelheid die we via onze voeding opnemen is relatief laag: slechts 2%. De overige 98% produceert het lichaam zelf.

LDL / HDL

Belangrijker dan de totale hoeveelheid cholesterol is de onderlinge verhouding van LDL en HDL cholesterol. Met name te hoge LDL-waardes worden als onwenselijk gezien.  Een hoge concentratie LDL is een marker voor het risico op een hartinfarct en kan gescheurde bloedvaten veroorzaken. De verhouding van LDL en HDL is te beïnvloeden door voor bepaalde voedingsmiddelen te kiezen en andere juist te vermijden. Zo bevorderen met name verzadigde (dierlijke) vetten een verhoging van LDL.

HDL wordt vaak het "goede cholesterol" genoemd, aangezien het overtollig cholesterol naar de lever voert, waar het vervolgens met de gal uit het lichaam gevoerd kan worden. Een verhoogde concentratie HDL wordt geassocieerd met een verminderde incidentie van hart- en vaatziekten.

Voedingssupplementen

Er zijn diverse voedingsstoffen en kruiden die bij kunnen dragen aan een verantwoord cholesterolgehalte.

Een dagelijkse inname van tenminste 2 gram alfa-linoleenzuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Datzelfde geldt voor een dagelijkse inname van 4 gram glucomannan, 10 gram guargom, 6 gram pectinen, 0,8 g plantensterolen/-stanolen, en 3 gram bètaglucanen uit haver, haverzemelen, gerst, gerstzemelen of uit mengsels van deze bètaglucanen.

​Monacolin K uit gefermenteerde rode rijst draagt, bij inname van 10 mg per dag, bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Chitosan draagt bij een inname van 3 gram per dag bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

In het algemeen geldt dat de vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding, en een dagelijkse  inname van 10 gram linolzuur, bijdraagt tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.​

Shopping Cart Pixel
Bedankt voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief!

Wij hebben een bevestigingsemail gestuurd naar .
Zou u deze kunnen bevestigen?