Kiemgroenten al zo jong vol vitaminen en mineralen
Het is bijzonder dat zo’n klein zaadje met een net ontkiemd plantje zo’n hoge concentratie vitaminen en mineralen bevat. Heel veel meer dan de groot gegroeide versie. Neem nou bijvoorbeeld rode bieten kiemen. Door koks nu veel gebruikt als een hippe en healthy decoratie op de borden. Zo klein als het in de kiem nog is, zo veel meer heeft het in zich dan de grote rode volwassen bieten. Hetzelfde geldt voor de broccoli kiem en de radijs kiemgroente. Klein, fijn en bol van de goede ingrediënten. Bovendien zijn ze in het menselijk lichaam ook nog eens veel gemakkelijker op te nemen. Dit komt door de nog dunne celwand van de kiemgroenten.
Kiemgroentes hebben dus geen rijpingsproces nodig om aan al die extra vitaminen te komen. Als we het bijvoorbeeld met peren vergelijken, zien we dat die juist steeds gezonder worden naarmate ze rijpen. Een rijpe peer bevat bijvoorbeeld meer antioxidanten. Maar goed, terug naar de kiemgroentes. Die doen niet aan rijpen. Sterker nog, die pieken qua voedingswaarde juist in de beginfase. Daar hoeven we na het zaaien dus niet de hele zomer op te wachten.
Van taugé tot tarwegras
De populariteit kiemgroenten groeit snel. Bekende voorbeelden van kiemgroente zijn taugé en alfalfa. Nieuwkomers als tarwegras worden met de dag bekender. En niet onterecht. Toch hebben vele soorten groente sterke en lekkere kiemvarianten die de keuken van nu verrijken. Zoals prei, knoflook, peultjes, venkel, asperges, broccoli en zelfs zonnebloemen. Naast de verschillen in smaak en kleur heeft elke kiem ook z’n eigen bijzondere voedingsstoffen.
Broccoli ‘sprouts’
De gezondheidsbevorderende effecten van broccoli zijn al jaren bekend. Een van de werkzame stoffen in broccoli is sulforafaan, dat beschermende eigenschappen in het lichaam kan hebben. Vers gekiemde broccoli bevat 30 tot 50 maal meer sulforafaan dan de volwassen plant. Ook bevat de broccolikiem calcium.
Haver kiemen
Haver is een glutenvrij graan. In pure vorm is het eigenlijk te hard om te eten. Een manier om dat te verbeteren is ontkiemen. Daarbij worden gelijk de stoffen in een haverkorrel die iets minder goed zijn, omgezet in belang- rijke voedingsstoffen.
Tarwegras
Net als de andere kiemgroenten wordt tarwegras al in een vroeg stadium gesneden. Dan is het zaak er zo snel mogelijk sap van te maken en in te vriezen. In tarwegrassap zitten veel vitaminen, mineralen en chlorofyl: een ander woord voor bladgroen. Dat stofje maakt fotosynthese mogelijk. Het proces waarin water en kooldioxide worden omgezet in koolhydraten en zuurstof onder invloed van zonlichtenergie. Chlorofyl heeft een onder- steunende werking op de lichaamsfuncties. Tarwegras is ook een goede bron van vitamine A, C en E. Deze hebben een antioxidantfunctie en ondersteunen de weerstand.
Wist je dat?
Kiemgroente is niet alleen supervoedsel. Het is ook een rijke bron van natuurlijke proteïnen, en je vindt ze dan ook vaak in de betere shampoos. Benieuwd naar de sprouts van Vitaminstore? Klik hier
Auteur: Sanne van der Rijt