Asperge quiche à la Joris Bijdendijk

Dit recept komt uit het splinternieuwe boek van sterrenchef Joris Bijdendijk. Deze 'quiche flamande' is een echte aanrader!


NODIG VOOR 8 PERSONEN

  • hartig fonceerdeeg (bekijk hier het recept)
  • 10 witte asperges
  • 10 groene asperges
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom150 gram kaas, gerasptversgemalen
  • zwarte peper en zout
  • 250 gram gekookte ham
  • gedroogde peulvruchten of andere blindbakvulling

BEREIDING

Verwarm de oven voor tot 230 °C. Rol het deeg uit op 4 mm dikte en bekleed een ingevette taartvorm van 26 cm doorsnede en 2½ cm hoog met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bedek het deeg met een vel bakpapier. Leg hierop gedroogde peulvruchten of blindbakvulling, zodat het deeg tijdens het bakken niet om-hoogkomt. Dat heet blindbakken. Bak 8 min. blind en vervolgens nog eens 4 min. zonder bakpapier en peulvruch-ten, zodat het deeg kleurt en goed gaart. Laat afkoelen op het aanrecht. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.Schil de witte asperges en haal de houtige onderkant eraf. Blancheer deze 5 min. in ruim kokend gezouten water. Blancheer ook de groene asperges, deze hoeven niet geschild te worden – haal wel het onderste stukje eraf.Quiche moet stevig genoeg zijn om in punten gesneden te kunnen worden. Daarvoor houd je de verhouding van2 eieren per 250 milliliter slagroom aan. Klop de eieren los in een kom. Voeg de slagroom en geraspte kaas toe en breng op smaak met ruim zout en peper. Snijd de ham in dikke plakken van een ½ cm. Als je voorgesneden dunne plakjes ham hebt, leg er dan meerdere op elkaar. Bedek de bodem van de quiche met de plakken ham. Leg de asperges, wit en groen om en om, er netjes bovenop. Giet het ei-kaasmengsel voorzichtig tus-sen de asperges tot ze bijna onderstaan. Bak de quiche in het midden van de oven, zodat de onder- en bovenkant ge-lijkmatig hitte krijgen, ongeveer 20 min.

Voorgerecht tip: Vega carpaccio à la Joris Bijdendijk. Bekijk hier het recept 

Auteur: Nicole Langedijk

Meest gelezen in Voeding & lifestyle

Afbeelding van Schone start: zo ontgift je je lichaam
Voeding & lifestyle Schone start: zo ontgift je je lichaam

Eens in de zoveel tijd heeft elke machine een onderhoudsbeurt nodig. Voor het lichaam is dat niet anders. Wanneer afval- en gifstoffen zich in je lichaam ophopen, kan je last krijgen van allerlei onverklaarbare gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, huidproblemen of een zwakke spijsvertering. Benieuwd hoe dit werkt en hoe je jouw lichaam kan ontgiften? Lees maar mee!

Lees meer
Afbeelding van Welke supplementen neem ik mee op vakantie?
Voeding & lifestyle Welke supplementen neem ik mee op vakantie?

Plannen om binnenkort op vakantie te gaan? Heerlijk vooruitzicht! Maar als je er dan eenmaal bent, wil je er natuurlijk zo’n geslaagd mogelijke reis van maken. Dit begint bij een goede voorbereiding en het inpakken van je koffer. Natuurlijk neem je geschikte kleding, schoenen, en toebehoren mee. Maar waar je wellicht minder snel aan denkt zijn supplementen. Terwijl dit een essentieel onderdeel voor je vakantie kan zijn! Lees maar mee.

Lees meer
Shopping Cart Pixel
Bedankt voor je aanmelding!

Je ontvangt nu onze nieuwsbrief vol met handige tips hoe je happy en gezond kunt blijven.