Voeding & lifestyle

Fonceerdeeg à la Joris Bijdendijk
Hartig fonceerdeeg, voor pie en quiche
Fonceerdeeg, misschien beter bekend als 'Harde Wenerdeeg', is eenvoudig en in 10 minuutjes te maken. Dit recept komt uit het splinternieuwe boek van sterrenchef Joris Bijdendijk. Het is de perfecte basis voor een heerlijke pie of quiche uit de oven. Inspiratie nodig? Bekijk hier de aspergequiche die Joris zelf thuis op tafel zet!
Voor ca. 850 gram
- 250 gram koude boter, in kleine blokjes
- 2 eieren, koelkastkoud
- 500 gram bloem
- 10 gram fijn zeezout
- 60 ml koud water
Meng de boter met het zout en de bloem tot zand. Dus geen grote stukken boter. Dit kan in een keukenmachine – of bij kleinere hoeveelheden met de hand. Ik gebruik hiervoor vaak een deegkrabber, waarmee ik de boter door de bloem heen snijd, zodat er als het ware kleine stukjes boter in de bloem zitten verpakt. Door mijn handen zou de boter te warm kunnen worden. Draai het niet tot een stevige bal, maar zorg dat de boter in kleine stukjes wordt opgenomen door de bloem. Kneed kort. Het deeg blijft kruimelig en de boter moet koud blijven.
Klop in een kom de eieren los met het water. Maak een kuiltje in het deeg en giet hier de eieren in. Meng goed, zodat de bloem het vocht opneemt. Kneed weer zo kort mogelijk. We willen dat er kleine stukjes boter in het deeg blijven zitten, daardoor blijft het na afbakken mooi bros en wordt het niet taai en hard. Laat voor gebruik minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Dit fonceerdeeg is het best als je het de eerste keer uitrolt en afbakt, maar als je afsnijdsels overhebt kun je die nog wel gebruiken. Echter, doordat je het nog eens kneedt wordt het effect van de boter minder. Gebruik afsnijdsels bijvoorbeeld om versiersels te maken voor op je taart of pastei.
Op zoek naar een gezond voorgerechtje? Bekijk deze vegetarische carpaccio van Joris Bijdendijk.
Auteur: Nicole Langedijk
Meest gelezen in Voeding & lifestyle

Eens in de zoveel tijd heeft elke machine een onderhoudsbeurt nodig. Voor het lichaam is dat niet anders. Wanneer afval- en gifstoffen zich in je lichaam ophopen, kan je last krijgen van allerlei onverklaarbare gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, huidproblemen of een zwakke spijsvertering. Benieuwd hoe dit werkt en hoe je jouw lichaam kan ontgiften? Lees maar mee!
Lees meer
Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen en vormen samen met vetten en koolhydraten de macronutriënten. Dat eiwitten belangrijk zijn is vooral sporters niet onbekend: de focus van het voedingspatroon ligt op voldoende eiwitten om de spieren te laten groeien. Maar hoeveel eiwitten hebben we eigenlijk nodig en kun je ook te veel eiwitten binnenkrijgen? Voor deze blog hebben we uitgezocht wat het effect van eiwitten op je darmgezondheid is en hoe je jouw eiwitinname kunt verhogen als je er nu te weinig van binnenkrijgt.
Lees meer